|
|
|
... megkenve, lassú tűznél sütjük.
Töltelék: ... |
|
|
|
|
|
|
|
... megkeverjük. Beletesszük az almákat és a körtéket, és addig főzzük, míg a gyümölcsök megpuhulnak, de nem esnek szét. Ekkor a citromhéjat ki... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... a maradék folyadékot. Sima masszává dolgozzuk, és 1 órát állni hagyjuk. A mogyorót, a mandulát és a mazsolát a mézzel összekeverjük. 2 narancs és a citrom levét kinyomjuk, és a cukorral sziruppá főzzük. A masszából a szokásos módon palacsintákat sütünk, a mézes gyümölcsökkel megtöltjük, és feltekerjük. Kivajazott sütőlapra tesszük a palacsintákat, tetejüket vajjal megkenjük, és mo... |
|
|
|
|
|
|
|
... félretesszük. Az epret megtisztítjuk, félbevágjuk, a maradék narancsokat gerezdjeikre szedjük, de még a vékony hártyát is leszedjük róluk. Az eperrel együtt tálba öntj... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... főzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a kinyomkodott zselatint. Langyosra hűtjük, belekeverjük az eperpürét, és teljesen kihűtjük. A maradék epret felszeleteljük. A piskótát 3 lapra vágjuk, és a sziruppal meglocsoljuk. Egy kerek tortaformát zsírpapírral kibélelünk (ugyanolyan átmérőjűt, mint a piskóta), és egy lapot belerakunk. A krém felét rásimítjuk, és az eperszeletek felét eloszt... |
|
|
|
|
|
|
|
... majd levesszük a tűzről, beleöntjük a zselatinos vizet, a citrom levét, a mézet, és félretesszük. A barackokat meghámozzuk, kimagozzuk, felszeleteljük, nagy tálba tesszük, meglocsoljuk a sziruppal, és 3 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt tapadásmentes serpenyőben megpörköljük a mandulaforgácsokat. A salátát kivesszük a hűtőből, desszertestálkákba adagoljuk, mandulaforgácsokat szó... |
|
|
|
|
|
|
|
... a narancsok levét kinyomjuk, és annyi vizet öntünk hozzá, hogy 3 dl folyadékot kapjunk. A cukorral és a fahéjjal felforraljuk, majd a tűzről levéve, belekeverjük a likőrt. A savarint a sziruppal többször is meglocsoljuk, hogy jól átitassa a süteményt. Felszeleteljük, tányérokra osztjuk, és minden adag mellé fagylaltoskanállal 1 adag narancsszorbetet rakunk. Mentalevéllel díszítjük... |
|
|
|
|
|
|
|
... vaníliát. Teflon edényben megpirítjuk a szezámmagot, és összekeverjük a vaníliáscukorral, karamellizálódni hagyjuk, végül levesszük a tűzről. Minden tányérba 1 körtét teszünk, 2 evőkanál sziruppal meglocsoljuk, szezámmaggal megszórjuk. (1-1 gombóc csokoládéfagylaltot tehetünk mellé.)
A vaníliarudat megszárítjuk, és cukorral megtöltött befőttesüvegbe tesszük. Az eg... |
|
|
|
|
|
|
|
... magházat és a magokat. A szirupot még 5 percig főzzük, hogy besűrűsödjön.
3.
A szirupot áttörjük. A körtéket desszertestálkákba állítjuk, rárakjuk a "kalapokat", és a sziruppal meglocsoljuk. Rögtön rászórjuk a pisztáciát a körtékre úgy, hogy mindenhol ráragadjon a gyümölcsre.
4.
Hűtőbe tesszük. Tálaláskor óvatosan levesszük a "kalapokat", 1-1 go... |
|
|
|
|
|
|
|
... eláll.
Fatörzs
Tésztája 5 tojásból készült piskóta (5 tojás, 5 ek. cukor, 5 ek. liszt), melyet nagyméretű sütőlemezen sütünk meg. Még melegen meglocsoljuk rummal vagy eszences sziruppal és felgöngyöljük. Kétféle krémet készíthetünk. Fehéret, 10-10 dkg darált dió, cukor és vaj segítségével az előbbi receptben leírtak szerint. Ezzel kenjük meg a piskótalapot és... |
|
|
|
|
|
|
|
... percig süssük, amíg aranysárga nem lesz.
Utána a süteményeket tegyük tésztarácsra és hagyjuk jól kihűlni.
A bevonathoz keverjük ki a porcukrot a citromlével, a rummal vagy a málnasziruppal jó sűrűre. Utána kenjük be vele a tésztácskákat, és hagyjuk, hogy a bevonat kissé megszáradjon. Ezt követően tetszés szerint díszíthetjük apró színes, cukor gyöngyökkel, durva kristály... |
|
|
|
|
|
|
|
... Az ukránok ízletes főzelékféléket és gyümölcsöket tesznek el télire, aszerint, hogy azok mennyire érettek. A rézüstökben forró lekvár, gyümölcskocsonya, dzsem illatozik. Ezeket mézzel, sziruppal, cukorral készítik. Az éléskamrákban sorakozó üvegekbe spárgatök és törökparadicsom bele, ecettel savanyított cékla, gyengén sózott apró uborka kerül. Az örmények a télire eltett és ágyásr... |
|
|
|
|
|
|
|
... add hozzá a cukrot és a rumot, majd gőzfürdőben felmelegítve keverd simára, aztán hagyd kihűlni.
Miután minden hozzávalót előkészítettél, fogd az egyik piskótalapot, azt öntözd meg a sziruppal, kend meg a vaníliakrém egyik felével, szórd meg dióval és lecsurgatott mazsolával, majd tedd rá a következő piskótát. Arra megint szirup, krém, dió és mazsola jön. Végül következik a h... |
|
|
|
|
|
|
|
... Jöhet a gyors szirup: összekeverjük a leszűrt rumot és a narancslevet, majd megkóstoljuk, és ízlés szerint kiegészíthetjük még egy kevés rummal, hogy a végeredmény még mámorítóbb legyen. A sziruppal meglocsoljuk a megszurkált mini muffinokat, és félretesszük őket, amíg ki nem hűlnek. Ez hamar megy, mert apró termetű sütikről van szó.
A mázhoz a tojásfehérjéből habot ver... |
|
|
|
|
|
|
|
... sütőlapra tesszük és a tetejét is megkenjük vajjal.
Kb. 200 fokon, kb. 20 perc alatt szép barnásra sütjük. Óvatosan tálcára tesszük, mindegyikre tegyünk a durva pisztáciából.
Melegen, sziruppal tálaljuk.
A szirup:
500 g méz (cukor), 1/4 l víz, 1 ek. citromlé, 1/2 tk. rózsavíz.
Forraljuk össze a vizet, mézet (cukrot), citromlevet kb. 5 percig, adjuk h... |
|
|
|
|
|
|
|
... Jöhet a gyors szirup: összekeverjük a leszűrt rumot és a narancslevet, majd megkóstoljuk, és ízlés szerint kiegészíthetjük még egy kevés rummal, hogy a végeredmény még mámorítóbb legyen. A sziruppal meglocsoljuk a megszurkált mini muffinokat, és félretesszük őket, amíg ki nem hűlnek. Ez hamar megy, mert apró termetű sütikről van szó.
A mázhoz a tojásfehérjéből habot ver... |
|
|
|
|
|
|
|
... gesztenyemassza;
14 babapiskóta;
porcukor a szóráshoz;
csoki- vagy marcipángolyók a díszítéshez.
Elkészítés:
1. A cukrot 2 dl vízzel, kis lángon sziruppá főzni. Keverj hozzá 3 evőkanál rumot, és hagyd kihűlni.
2. A zselatint áztasd kevés hideg vízbe. 1 dl tejszínt forralj fel, öntsd a zselatinra, lassú tűzön keverd olvadásig.... |
|
|
|
|
|
|
|
Húsvéti receptek
Bundás macesz
Hozzávalók: Személyenként 1 tojás, só, kb. 1 maceszlap.
A maceszlapot csíkokra törjük, meleg vízzel leöntjük, majd kettőt-hármat összeragasztva a tojásba mártjuk, majd forró olajban pirosra sütjük.
Gazdag egytál
Hozzávalók: 1 csomag gyorsrizs, 20 dkg zöldbab, 1 kisfej karfiol, 1 csomó leveszöldség, 1/... |
|
|
|
|
|
|
|
... Az aszalt gyümölcsből a nagyobbakat mazsolányi darabokra vágjuk. A mogyorót és a diót durvára aprítjuk. Mindezeket a zabpehellyel és a liszttel összeforgatjuk, majd a cukros-margarinos sziruppal összedolgozzuk.
3. A masszát egyenletesen az előkészített tepsibe nyomkodjuk-simítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 15 perc alatt m... |
|
|
|
|
|